Good to see you again – verslag van MWC 2015

[Te verschijnen in Doopsgezind NL 2015-09]

‘Wat leuk dat ik je zie …’ ‘Hey, I haven’t seen you since … Paraguay? Ethiopia? Really, Calcutta?’ ‘Grossartig, dass du auch wieder da bist.’ ‘Comment vas tu et comment va ton soeur?’ Als je dit na elkaar leest, valt het nog wel mee, maar het klinkt dus door elkaar aangevuld met veel meer talen, met klapzoenen, omhelzingen waarbij de lucht uit je longen wordt geperst, klappen op je schouder waarvan je gemakkelijk zou kunnen instorten als je niet tegelijkertijd van iemand een hand kreeg. Mensen in kleuren en maten, van baby tot hoogbejaard, ‘from every corner of the earth‘. Buiten is het behoorlijk warm en vochtig, binnen blaast de airconditioning je op volle sterkte richting verkoudheid. Gelukkig hebben we al in de week voor het congres op Messiah College een sjaal gekregen gemaakt van oude T-shirts.

[. . .]

Anne gaat naar Amerika – Christien Duhoux-Rueb

Het boek

Het Anne Zernike Fund heeft een boek uitgegeven met verhalen van vrouwelijke predikanten uit Noord, Midden en Zuid Amerika, Afrika en Europa. De titel is ‘It’s no problem, at least not for me’ en als je het boek omdraait heet het ineens ‘No es un problema, al menos no para mi’. De verhalen zijn er dus zowel in het engelen als in het Spaans en gaan over de soms vreemde obstakels die vrouwelijke predikanten tegenkomen en de oplossingen die ze daar soms wel en soms niet voor vinden. Als het goed is wordt het boek in doopsgezind nl besproken.

In Nederland is het verkrijgbaar voor € 10,- plus verzendkosten via de website (www.annezernikefund.nl)

De workshop

Anne presenteert zich ook in een workshop over gender challenges in a changing world – met een Spaanse tolk. We hadden een interactieve workshop voorbereid voor 20 mensen – we krijgen een tent toegewezen voor 200, dus er moet worden geïmproviseerd. Coot Winkler Prins en ik zijn gelukkig ervaren genoeg om daarvan niet wakker te liggen. Verreweg de meeste stoelen zijn bezet. Men maakt kennis met de uitdagingen in het leven van Anne Zernike, die de eerste … waarom was dat nu net zo’n punt? En wat zegt dat over onze kijk op het leven? Er werd enthousiast verhalen uitgewisseld en ook al zijn de tijden veranderd, men herkende toch veel van het leven van Anne in de ervaringen van nu.

NB de workshop is ook te gebruiken bij zusterkringen, gemeenteavonden enz. dus mail, bel of schrijf ons al dan niet via dgWereldWerk.

De award

Cynthia Peacock uit India krijgt namens het Anne Zernike Fund een Pioneer Award uitgereikt voor haar inzet voor rechten van vrouwen. Jarenlang heeft zij zich voor MWC ingezet als vertegenwoordiger voor ZuidWest Azie en als voorzitter van de Deacons Commissie. Daarmee is zij roldoorbrekend in een door mannen gedomineerde omgeving geweest. Door de jaren was zij een bron van inspiratie voor velen. Een haag van (pers)fotografen maakt het moment extra bijzonder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s